Išgelbėti žydų vaikai

Šalomas Kaplanas-Eilati

Šalom Eilati


Apie mane


...Aš vis be perstojo klausiu savęs, kaip tai įvyko, kad iš to klaikaus slogučio, iš tūkstančių krūvų lavonų, daugybės masinių kapų ir kalnų pelenų – kaip įvyko, kad tokia atsitiktinė būtybė, kaip aš, buvo iš ten išstumta, kad gyventų?

...Šitas klausimas irgi lieka neatsakytas

...Bet Loto žmona atsigręžė...

Kaip sunku – pažvelgti atgal ir nepavirsti akmeniu.

(Iš epilogo, Perplaukiant upę, Alabama University Press, 2008)



Shalomas Eilati (Kaplanas) gimė 1933 metais Kaune, Lietuvoje. Jo motina buvo slaugytoja ir poetė, jo tėvas buvo mokytojas ir rašytojas. 1941 metais jis ir jo šeima buvo įkalinti Kauno gete, ten jis pergyveno įvairias akcijas iki 1944 metų, o tada mamos iniciatyva pabėgo vienas iš geto ir sulaukė karo pabaigos.

1946 metais jis išvyko į Palestiną, Tel Avive baigė vidurinę mokyklą, o Tel Yosef kibuce – aukštesniąją mokyklą Jezreelio slėnyje. Jis tapo Tel Yosef kibuco nariu, o dar vėliau – kibuco sekretoriumi.

Jis yra Izraelio gynybos pajėgų karininkas, agronomijos daktaras sodininkystės srityje, kelionių gidas ir leidyklos redaktorius. Jis buvo savanoris grupėje, kuri parengė sąlygas įkurti žemės ūkio gyvenvietę Ein Gedi kibucą Negyvosios jūros pakrantėje. Jis tyrinėja Pietų Izraelio Aravos slėnio regiono vaismedžius, skaito paskaitas apie sodininkystę Jeruzalės hebrajų universitete Žemės ūkio fakultete Rehovote.

Jis yra vienas iš Aplinkosaugos tarnybos steigėjų ir 1974–1980 metais leisdavo nacionalinę Tarnybos metinę ataskaitą. 1981–1990 metais dirbo „Cathedra“ – kas ketvirtį leidžiamo mokslinio Yad Ben Zvi leidinio apie Izraelio istoriją ir nausėdijas – sudarytoju.

1999 metais išleido literatūrinę autobiografiją hebrajų kalba Perplaukiant upę apie savo vaikystę Holokausto metais. Angliškai knyga išleista 2008 metais Alabamos universiteto leidykloje. Knyga buvo plačiai aptariama. 2009 vasarą jis labai sėkmingai pristatė savo knygą keliaudamas po JAV.

2013 metais parengtas antrasis knygos leidimas minkštais viršeliais.

2014 knyga buvo išversta į vokiečių kalbą.

Autorius Shalomas Eilatis vedęs, gyvena Jeruzalėje, turi dvi dukras ir sūnų, penkis anūkus





Jūs naudojate dideliems ekranams pritaikytą svetainės versiją.

Perjungti į mažesniems ekranams pritaikytą svetainės versiją
Mobili versija