Žydų gelbėtojai

Dokumentinis filmas Seserys

Šis dokumentinis filmas – tai jaudinanti garsios smuikininkės Danutės Pomerancaitės, gimusios Kauno gete, gelbėjimo istorija. Tai pasakojimas apie kilnius, pasiaukojančius žmones, išskirtines asmenybes – aktorę Eleną Žalinkevičaitę-Petrauskienę, jos vyrą, operos dainininką Kiprą Petrauską, apie Balį Simanavičių, pirmąjį Danutės Pomerancaitės ir jos pusseserės Rūtos Lopianskaitės gelbėtoją.
Filme pasakojama apie turtingą, įvairialypį prieškario Kauno muzikinį gyvenimą, apie Danutės tėvą, Lietuvos džiazo pradininką Danielių Pomerancą ir garsųjį XX amžiaus Lietuvos operos dainininką Kiprą Petrauską, apie karo audrų išblaškytų Pomerancų ir Petrauskų šeimų likimus ir šias šeimas suartinusią karo metais išgelbėtą mergaitę – Danutę Pomerancaitę.
Filmuota autentiškose vietose Kaune ir Vilniuje, dalyvaujant Bostono universiteto menų kolegijos profesorei Danutei Pomerancaitei-Mazurkevič ir Kipro Petrausko dukrai – Aušrai Petrauskaitei.
Seserys – Aušra Petrauskaitė ir Danutė Pomerancaitė-Mazurkevič pasakoja, kaip Danutė atsirado Kipro ir Elenos Petrauskų šeimoje, prisimena kartu praleistus metus, ypatingą Elenos Žalinkevičaitės-Petrauskienės poveikį ją supantiems žmonėms ir jos įtaką visam Danutės gyvenimui.

Filmo autorės: Lilija Kopač, Danutė Selčinskaja
Operatoriai: Vincas Kubilius, Voicechas Karkutas, Algis Liutkevičius
Montažo režisierius: Anatolijus Tetiušinas

©Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus


Jūs naudojate dideliems ekranams pritaikytą svetainės versiją.

Perjungti į mažesniems ekranams pritaikytą svetainės versiją
Mobili versija